Pivnica

Hrozno z našich vinohradov sa premieňame na VÍNA Z MLYNA® v klenbovej pivnici, ktorá je súčasťou areálu Mlyna.

Na jeseň, počas náročných dní oberačiek, sa malé množstvá ručne nazbieraného hrozna z neďalekých vinohradov vozia do prešovne, kde sa odstráni strapina a hrozno sa pomelie na rmut. Biely rmut sa ihneď prešuje. Modrý rmut pred prešovaním približne 20 dní nakváša v kadiach, aby sa uvoľnilo červené farbivo, arómy a taníny.

Oberačkami pre nás každým rokom začína vzrušujúca a náročná úloha urobiť z nášho hrozna to najlepšie víno. Práca v pivnici končí v čase zberu často aj v ranných hodinách nasledujúceho dňa.

Keď je mušt na svojom mieste, začína proces kvasenia. Do prirodzeného procesu kvasenia muštu nezasahujeme pridávaním rôznych kvasiniek, aromaxov, živných soli a podobne.

Výroba vína klasickou technológiou je súčasťou filozofie nášho vinárstva.

Mladé vína pravidelne hodnotíme, skúmame ich potenciál a pozorne sledujeme ich vývoj. Vína plníme do fliaš až v čase, keď prirodzenou cestou dospeli a sú vhodné na vyzrievanie vo fľaši.

Konkrétne víno je inšpirované daným honom, ročníkom, cukornatosťou pri zbere i samotným priebehom spontánneho kvasenia.

 

„Raz ochutnať je iste lepšie ako tisíckrát čítať. Skúsenosť, oddanosť remeslu a dôraz na kvalitu sú zárukou, že rozhodnúť sa pre VÍNA Z MLYNA bude pre Vás príjemným zážitkom.“

Tomáš Soós, pivničný